Hur redigeras TV idag?

Förr när man ville redigera förinspelad film eller tv behövde man bokstavligt ta och klippa i filmremsor och sedan tejpa ihop dom, man kunde inte se hur det skulle bli innan så video redigering krävde en exakt känsla för hus slutresultatet skulle bli. 

kameraman

Efter det kom videon och man kunde helt plötsligt spela in från ett kassett till ett annat och på så sätt blanda många olika tagningar. Den tekniken utvecklades men det krävdes alltid enormt mycket utrustning, oftast tog det upp hela rum för att få det att fungera. Med datorns intåg kom vi fram dit vi är idag.

När datorer började bli tillräckligt starka för att redigera film så började de snabbt ta över. Apple med sin Mac var länge dominerande på denna marknaden precis som på många andra kreativa marknader. Deras program Final Cut Pro blev snabbt en av de stora standarderna inom TV-branschen. Helt plötsligt så behövde man inte ett rum av utrustning för att kunna redigera, nu räckte det med en stor låda som stod vid skrivbordet. Man kunde också enkelt hoppa fram och tillbaka mellan olika klipp och tagningar, att testa en ny redigering var så enkelt som att trycka på play.

Idag har samma datorkraft blivit betydligt mindre och behändigare. Apples bästa laptop idag, MacBook Pro, som är många många gånger bättre på alla fronter än de första videoredigeringsdatorerna väger endast 2 kg.  Då har du allt som du behöver för att redigera ett tv-program. Till skillnad från tidigare laptops från tillverkaren är dock batteriet inbyggd för att spara på vikten och göra den mindre. Detta gör det extra viktigt att alltid ha strömförsörjning med sig vilket oftast betyder att man borde införskaffa en extra laddare till sin mac.

Idag är Apple inte riktigt lika dominerande, Adobe har med sin programsvit tagit stora marknadsandelar från Apple. Detta allt eftersom deras program har blivit mer kompetenta medan Apple har upplevts satsa på mer konsumentvänliga lösningar.