Klassiska sportögonblick vi minns

Radio och tv har spelat en betydande roll för folks sportintresse. När Ingemar Johansson boxades i slutet av 50-talet var halva svenska befolkningen vakna på natten för att höra radioreferaten.

Lennart Hylands ”pucken gliiider in i mååål” är ett annat av de klassiska sporthändelserna som etsat sig fast i människors minne. Sedan kom Ingemar Stenmark farandes i de alpina backarna och Sverige stannade när alla skulle se sändningarna på tv. Före dess var det VM i fotboll som gick av stapeln i Sverige 1958 som många har som oförglömligt minne. ”Kurre” Hamrins konstmål mot Västtyskland och brassarnas uppvisning i finalen kan ännu väcka nostalgi även hos de som inte var med då.

VM i ishockey

I modernare tider är VM i ishockey 1987, som spelades i Wien, ett mycket stort historiskt ögonblick då Sverige bärgade guldet mot de ”oslagbara” sovjeterna. Då hade det röda lagets dominans varat i 25 år, endast med ett par inbrott av tjeckerna. Så det första hockeyguldet sedan det mål som refererats ovan, vilket gav Sverige guld i Colorado Springs 1962, var hett efterlängtat. För att leda in resonemanget på andra sporter är Ulrika Knapes OS-guld i simhopp 1972 en sekvens som är en av topparna i Svensk idrottshistoria. Men av klassiska händelser är förmodligen det VM-brons som de svenska fotbollsherrarna bärgade 1994 ett av de största. Trots att det ”bara” blev brons grävde de guld i USA.