Klassiska svenska filmer

Under filmens barndom blev den en underhållning som kunde sägas var folklig. Därmed fick gamla svenska filmer ett epitet som ”pilsnerfilmer”. En av de första stora i den genren var ”Pensionat Paradiset” 1937.

Med skådespelare som Thor Modéen och Julia Cæsar blev den mäkta populär – trots att kritikerna sågade den och vissa ville till och med förbjuda filmen. Den sågs som vulgär och depraverad. ”Söder om landsvägen” från 1936 som regisserades av Gideon Wahlberg är en svensk klassiker som visats otaliga gånger i tv även på senare tid. Där spelade Edvard Persson huvudrollen och den filmen blev en språngbräda för hans filmiska och musikaliska karriär.

Kända filmer

Bo Widerberg är en sentida filmskapare som rönt stora framgångar och berömmelse, bland annat genom filmatiseringen av Sjöwall och Wahlöös roman, med filmen ”Mannen på taket”. Ingemar Bergmans ”Fanny och Alexander” är en annan av de stora klassikerna och allkonstnären Hasse Alfredssons ”Den enfaldige mördaren” är filmer som satt stora avtryck. En film som fick stor uppmärksamhet är ”Bröderna Mozart” av Suzanne Osten, inte minst för att det var den filmen som Sveriges statsminister Olof Palme med fru, såg på biografen Grand, Sveavägen i Stockholm, strax innan han blev mördad längre söderut på samma gata. Året var 1986.