Klassiska tv-serier

Televisionen gjorde sitt första inträde i Sverige 1956 och det tog inte många år innan en apparat fanns i var persons hem. Därmed kunde man bland annat bjudas på tv-serier, främst från USA och England.

Bland de mest uppmärksammade som många minns än idag återfinns ”Bröderna Cartwright” som sändes i 430 avsnitt och Onedinlinjen med 91 delar. Men det behövdes inte mängder med avsnitt för att en tv-serie skulle få stor uppmärksamhet. ”Rötter” med endast åtta avsnitt vållade stor uppståndelse och diskussioner i Sverige då den behandlade slaveriet. Men när den sändes hade Sverige redan haft två kanaler i många år. Redan på sextiotalet sändes en av de svenska absoluta klassikerna då August Strindbergs ”Hemsöborna” filmatiserades i sju halvtimmesavsnitt.

Såpoperor

Några år efter denna, 1971, startade en av de största långkörarna vad svenska tv-serier beträffar. ”Hem till byn” hade jämfört med utländska liknande serier endast 51 avsnitt men de filmades under 35 år, mellan 1971 och 2006. Därmed kommer vi in på det som fick epitetet ”såpoperor” och en av de stora grunderna till detta var den amerikanska ”Dallas”. Den började sändas 1981 och fick inte mindre än 357 avsnitt. Få tv-serier har väl både gillats och ratats av så många svenskar. Ett stort samtalsämne var den sannerligen.