Lära sig spela poker

Poker är ett av de största spelen i världen, men mer korrekt måste man ju säga att det är en samling av väldigt många olika spel som alla delar regler och/eller spelsätt. Att lära sig poker kan ge mängder med roliga kvällar framöver, speciellt om man spelar tillsammans med vänner.

Grunderna i poker är något som förmedlar i stort sett alla pokerspel och gör det enklare att sätta sig in i mer specifika regler. Korten som används i poker kommer i fyra olika sviter: ruter, klöver, hjärter och spader. Varje svit inkluderar sedan 13 kort: 2-10, knekt, dam, kung och ess.

Kanske det mest grundläggande i poker är handranking. Detta betyder helt enkelt hur olika kombinationer av kort jämförs med varandra. Börjar vi från det lägsta och går uppåt ser handrankingen i nästan alla pokerspel ut som följande:

  • Ett par (två kort med samma valör)
  • Två par (två olika set med kort med samma valör)
  • Triss (tre kort med samma valör)
  • Stege (fem kort i nummerföljd)
  • Färg (fem kort i samma svit)
  • Kåk (två kort med samma valör tillsammans med tre kort av en annan valör)
  • Fyrtal (fyra kort med samma valör)
  • Färgstege (fem kort i nummerföljd och i samma svit)

Om två personer har samma typ av hand är det den som har högre kort som vinner. Ett par i knektar slår därmed ett par i tior. Har båda färg är det den som har det högsta kortet som vinner. Om två kåkar jämförs med varandra är det den som har en bättre triss som vinner. Tre kungar och två tvåor slår därmed tre damer och två ess.

De flesta pokerspel spelas i flera steg och mellan varje steg är det vanligt att satsa pengar, marker eller liknande. För att fortsätta vara med i spelet måste man satsa lika mycket som den som satsade mest. Den som i slutändan vinner en omgång får alla pengar som alla satsat under rundan.

Efter varje satsning är det också något annat som händer. I en del spel kan alla bli tilldelad ett till kort, i andra läggs det ut ett kort till på bordet som alla får använda, och i somliga pokerspel får man chansen att byta ett eller flera kort.