Melodifestivalen starka ställning i svensk underhållning

Från att ibland ha behandlats som något katten släpat in har Melodifestivalen, eller ”Mello” som den kallas i folkmun, tagit ett stort intryck i svensk underhållningshistoria.

Under de första tjugo åren som Eurovisionsfestivalen gick av stapeln, till vilket Sverige kunde sända bidrag, sågs detta evenemang med en viss skepsis och åren 1964, 1970 och 1976 sände Sveriges television inget bidrag. Men 1974 vann Sverige och Abba denna stora tävling och kanske var det där som grunden till dagens stora intresse lades. Från att Melodifestivalen avgjorts i en enda tävling har den sedan år 2002 utvecklats till en serie av tävlingar som närmast kan jämföras med slutspelet inom ishockeyn.

Egen underhållningskultur

Genom att tävlingen nu avgörs i fyra kvalificeringsheat, en andra chansen och en final har denna inrättning tagit ett stort grepp om svensk tv-underhållning. Dessutom med de evenemang som anordnas på orter runt om i landet skapat en spridning motsvarande idrottens. Tävling som tävling anser en del, men få evenemang har skapat så många för och emot och mittemellan som ”Mello”. Melodifestivalen har skapat en alldeles egen underhållningskultur.