När verkligheten överträffar fiktionen

Man brukar ofta tala om att verkligheten på olika sätt ofta överträffar fiktionen. Denna gång har vi valt att fokusera på poker och några av det kändaste scener som någonsin medverkat i filmens värld, för att sedan avsluta med en nagelbitare, tagen direkt ur verkligheten.

JokerNär det kommer till att plocka fram de riktigt pokerrelaterade guldkornen ur filmhistorien, råder det såklart direkt delade meningar om vad som platsar på listan och dessutom vart de ska placeras rent resultatmässigt. Det är med andra ord en fråga som till syvende om sist kommer att handla om tycke och smak.

Med det vill vi ha sagt att målet med våran lista inte är att förarga någon, utan att den endast är till för att underhålla och för att måla upp en viss bild av hur filmvärlden valt att tolka pokern genom historiens gång.

The Cincinnati Kid

Många inbitna pokerspelare brukar ha svårt för den mest kända scenen som utspelar sig i denna film. De anser helt enkelt att de tekniska detaljerna inte faller på plats och de flesta vid sina sinnens fulla bruk tenderar att hålla med dom. Det är helt enkelt absurt att tro att handen som utspelas i denna film skulle kunnat existera i verkligheten, sett till en rad olika faktorer. För som vill fördjupa er i ämnet kan ni läsa pokerreglerna här.

Med allt det sagt är det ändå en briljant film med en minst lika briljant slutscen. Stämningen i rummet under slutscenen är svår att inte påverkas av och filmen slog på sin tid en slag för poker som ingen annan.

Goodfellas

Denna film räknas främst in i kategorin för maffiafilmer, men är också världskänd för en viss scen i filmen då några av karaktärerna på fel sida om lagen slagit sig ner för att avnjuta ett parti poker. Den visar på ett ganska handfast sätt hur många av oss genom året förknippat spelet med olaglig verksamhet, ljusskygga typer och djupt vatten.

Rounders

I modern tid anses Rounders vara en av de mest inflytelserika filmer med temat poker och många hävdar att den till viss del också ligger till grund för vår tids stora pokerboom. Medverkande i filmen hittar du två av nutidens största skådespelare, Matt Damon och Edward Norton, som slagit sina påsar ihop för att göra en karriär inom New Yorks under värld som pokerspelare. Det visar sig snabbt att Matt Damons rollkaraktär är den utav dom som har vad som krävs för att kunna lyckas och i slutscenen blir det väldigt hett om öronen när mycket står på spel.

Verkligheten slår till – High Stakes Poker

Ibland kan dock verkligen till viss del överträffa fiktionen. Under en omgång av det i pokerkretsar välkända TV-programmet ”High Stakes Poker”, åkte Daniel Negreanu, till vardags i PokerStars Team Pro, på en riktig kalldusch mot den erkänt hyperaggressiva dansken Gus Hansen. Efter en öppnande ökning upp till 2.100$ från Gus, sittandes på pocket 5:or, svarar Daniel, till viss del på grund av sin position, med en re-raise, även han sittandes på ett pocket, dock en valör högre, nämligen 6:or. Gus synar och båda spelarna träffar då var sitt set på floppen, något som ligger till grund för det spektakel som sedan följer.

Gus väljer att checka från första position och slår sedan om med en re-raise på Daniels öppnande höjning på 8.000$, upp till 26.000$. Daniel väljer efter viss övervägning att syna, något som inte på något vis är underligt, inte minst med tanke på danskens tidigare rykte som relativt lös spelare. På turnen händer dock det som inte får hända sett från Daniels perspektiv. Ytterligare en 5:a visar sig och ger då Gus ett välkomnande fyrtal. Gus höjer med ytterligare 24000$ och Daniel väljer återigen att gå med.

Efter riverkortet, som i detta fall visade sig som spader 8:a, väljer Gus att checka för att ytterligare lura in Daniel i fördärvet. Daniel svarar med en ökning på 65.000$ ovetandes om att dansken sitter på nötterna (den för närvarande starkast möjliga handen). Gus skickar då in resterande marker i kaklet med ytterligare en check raise och lämnar Daniel att syna den ytterligare höjningen på 102.000$. Efter att länge bollat fram och tillbaka anser sig Daniel till sist inte ha något annat val är att syna. Han upptäcker då till sin fasa faktumet att han är slagen på ett ytterst snöpligt vis.

Daniel Negreanu har många gånger blivit tillfrågad att svara på frågor om handen och han har bland annat uttryckt att det till stor del var dåligt spel från dansken, som fick Gus Hansen att maximera sin vinst, med den då största pott programmet någonsin sett.