Sportklassiker

Det är inte bara inom seriernas och tv-programmens värld som det finns gamla klassiker att se tillbaka på. Inte minst från idrottens värld kan vi hitta miljontals helt oförglömliga ögonblick. Bloggunionen ger er ett litet axplock av några legendariska program – inte enskilda händelser alltså.

Sportspegeln

Sportspegeln är en av de allra mest klassiska sportprogrammen i svensk tv-historia. Den sjätte januari 1961 så var det SVT-legenden Sven ”Plex” Pettersson som för första gången sade godkväll och välkommen till den första sportspegeln. Till skillnad från de kortare programmen som sänds på veckorna, är Sportspegeln 45 minuter långt. De andra sändningarna kallas för övrigt Sportnytt.

År 2011 så var det högtidligt firande SVT när Sportspegeln blev femtioåring. Man firade med att visa mängder med gamla klassiska inslag och intervjuer. På plats fanns även många av de gamla programledarna. Besök gärna Sportspegelns hemsida och ta en titt i arkivet.

Tipsextra

Tipsextra är en annan av SVT:s gamla flaggskepp som också blev en riktig långkörare. Tipsextra blev symbolen för det Svenska Spel ibland väljer att kalla för ”Hela Sveriges lördag”, som idag framförallt associeras till Stryktipset, som i sin tur närapå blivit en folkrörelse. Idag finns spelarcommunities där det ges tips på nästa veckas rad, förklaringar av systemspel – och så vidare. Den kanske mest kända av dessa är troligen www.svenskaspelare.com. Stryktipset är idag, förutom spel på hästar via ATG, den troligt populäraste formen av spelande i det här landet. Hästspel var Tipsextras andra ben. När inte fotbollsmatcherna var igång så rapporterade man och diskuterades trav och travsporten.

1969, två år efter att en annan legend, Lars-Gunnar Björklund efter ett misslyckat rävjaktsreportage, istället hamnat på en Tottenhammatch på lördagseftermiddagen. Väl på denna match så insåg Björklund att man kunde ju för tusan visa engelsk ligafotboll i Sverige på lördagarna eftersom det inte spelades någon allsvensk fotboll då. Sagt och gjort så startades då således Tipsextra – och resten är vad man brukar kalla historia. Tipsextra har betytt mycket för svensken och har till och med myntat en del begrepp som fortfarande används. Exempel på det är ”tipsextrafotboll”, vilket kommer ifrån den rätt skitiga engelska fotbollen i början av 90-talet. En tipsextramatch slutade inte sällan också 0-0. Trots ett par försök till återuppståndelse i olika tappningar, så kan man säga att Tipsextra gick i graven 1995.

Bubblare: VM-krönikan -94 och Vinterstudion

Eftersom VM i fotboll 1994 var, blev och troligen för alltid kommer vara det största svenska idrottsögonblicket, så har dess krönika, rekapitulerad av Albert Svanberg, blivit en riktigt klassiker som ganska ofta ses i de svenska hemmen – även bland unga.

Den andra bubblaren, Vinterstudion, är med för att det tids nog kommer att bli en klassiker. Dess popularitet på vinterns helgmorgnar saknar motstycke i samtiden. Andre Pops i sin lusekofta tycks tilltala det svenska folket.