Stora ”långkörare” i TV

Genom åren har det i TV gått en hel rad med bra och populära TV-serier i olika genrer. En del av dessa har även blivit riktiga så kallade ”långkörare” som sänts i flera år.

rederietDen främsta långköraren i svensk TV får väl ändå sägas vara Rederiet vars första avsnitt sändes 20 augusti år 1992 med nästintill omedelbar succé som följd. I serien får vi följa redarfamiljen Dahlén samt personalen ombord på deras kryssningsfartyg Freja. Dahléns leds av familjens överhuvud Reidar Dahlén som försöker styra företaget på bästa sätt. Runt sig har han sin familj, vilka också arbetar på Dahléns i olika positioner. Reidar Dahlén är nog den karaktär som de flesta förknippar med tv-serien. Reidar spelades av Gösta Prüzelius i hela 16 säsonger, tills Prüzelius dog i maj 2000.

Totalt sändes serien i 20 säsonger under tio år och bjöd på många härliga tv-ögonblick och färgstarka karaktärer. Vi minns väl alla när Carl Ericson svetsade in Erik Mattson, vilken han oavsiktligen dödat, i ett förråd på Freja eller när doktor Bertil Bergwall utförde voodoo på Beatrice Dahlén.

Totalt blev det 318 avsnitt innan Freja lade till för gott 18 april 2002. Vid det laget hade långt över 100 karaktärer medverkat i serien. Dock var endast fyra stycken var med under hela resan, maskinisten Gustav Sjögren spelad av Bert-Åke Varg, olyckskorpen Tony Sjögren spelad av Kenneth Söderman, bartendern Torbjörn ”Joker” Jonasson spelad av Johannes Brost samt intendenten Uno Kronkvist spelad av Hans V Engström.

För den som missat detta mästerverk går det numera alldeles utmärkt att se serien på nätet i SVT Öppet Arkiv där man för närvarande hittar seriens första elva säsonger.

En utländsk långkörare som gick under hela tio år var den amerikanska komediserien Vänner. Serien gick i totalt tio säsonger och 236 avsnitt mellan åren 1994 och 2004. I serien får vi följa de sex vännerna Rachel, Monica, Phoebe, Joey, Ross och Chandler som bor på Manhattan i New York. Serien utspelade sig i huvudsak på fiket Central Perk, samt i de två lägenheter som vid seriens start Rachel och Monica respektive Joey och Chandler bodde i.
Serien får nog sägas vara världens mest populära sit-com. Det sista avsnittet, som gick på amerikansk TV 6 maj 2004, sågs av över 50 miljoner amerikaner.

En av världens längsta, om inte den allra längsta, långköraren är såpoperan Våra Bästa År, som sänts på amerikansk TV sedan 1965. För närvarande är serien inne på sin 47:e säsong och totalt har över 12 000 avsnitt visats.