Svensk humor

Innan tv slog igenom var det i filmen som komikerna framträdde. På biografer kunde svenskarna se dåtidens storheter som Fridolf Rhudin, Thor Modéen, Julia Cæsar med flera. Den tidens humor framställdes mestadels i former som farser eller buskis, men även på grammofonskivor i form av monologer.

Dock har även musik spelat stor roll i svensk humor, inte minst med virtuoser på piano som Povel Ramel och Charlie Norman. Därmed kommer vi in på den stora humorhimlen: Revyn. Denna kulturella konstform har skapat några av de största komikerna som Hans Alfredsson och Tage Danielsson. Speciellt med inträdet av televisionen kom humorartister fram i rampljuset på ett större sätt än på de mindre teatrar och folklustspel de tidigare huserat.

Humorpriser

Vad man även måste ta med inom komiken är de humorserier, teckningar och strippar som främst publicerats i dags- och veckotidningar. ”Rit-Ola”, Jan-Erik Garland med sin ”Biffen och Bananen var en mycket populär tecknare. Inom genren ”Svensk Humor” finns flera olika årliga priser och stipendium instiftade. Den tidigare omnämnde Povel Ramel instiftade ”Karamelodiktstipendiet”, ”Till en förnyare av det svenska språket eller för framstående gärningar inom musik”. Det finns även Kristallens pris för bästa humorprogram och Adamsonstatyetten som tilldelas förtjänta serieskapare. Förr var det vanligt med partnerskap inom humorn, och ”Magnus & Brasse” blev ett välrenommerat sådant. Nu för tiden arbetar man både ensam och parallellt även i grupp, som exempelvis ”Killinggänget” där Robert Gustavsson deltar men han kör också egna separata framträdanden och dessutom som sångare i ett dansband ”Rolandz”.