Titta när du vill

Det fanns en tid då det enbart fanns två tv-kanaler i Sverige och man var tvungen att sitta framför TV:n exakt klockan 19:30 för att se dagens nyheter. Alla över 30 år minns detta men de som växer upp idag har en helt annan TV-kultur. Antalet kanaler har ökat till flera hundra och den stora skillnaden är att man inte längre är styrd efter en tv-tablå.

TV på InternetDe som vill se nyheter får fram den senaste nyhetssändningen med några musklick på internet. Alla kanaler erbjuder många program helt gratis online vilka går att se precis när som helst. Utöver det har abonnemangstjänster vuxit sig mycket starka under de senaste åren.

Det finns abonnemang som tecknas på enbart en kanals websida t.ex. TV4Play samt de abonnemangstjänster som enbart är inriktade på att erbjuda filmer och serier. Har man stort intresse av film och serier går det att få fri tillgång till tusentals avsnitt och filmer för under hundra kronor per månad med hjälp av någon av dessa abonnemang.

Men även om tv-serier och nyhetssändningar är tillgängliga under dygnets samtliga 24 timmar så är det inte alla som tycker det är bekvämt att sitta framför en datorskärm eller surfplatta. Skärmarna är betydligt mindre än en TV och ger därmed inte samma känsla.

Lösningen är att koppla ihop TV:n med datorn/plattan/telefonen för att på så vis föra över ljud och bild till den större skärmen. Det enklaste sättet är att använda HDMI-kabel. Alla nya datorer har HDMI-utgång och alla modeller på platt-TV har HDMI-ingång. Sätt i kabeln och välj HDMI som input på TV:n. Sedan visar den en exakt spegling av vad som visas på källan.

Det är även möjligt att koppla en VGA-kabel (skärmkabel) mellan datorn och TV:n. Men i detta fall överförs bara bilden. Ljudet får kopplas in till exempelvis hemmabiossystemet från datorns ljudutgång.

Men det är inte alla modeller av plattor och telefoner som har HDMI-utgång. I dessa fall går det att köpa en modul som för över från USB till HDMI.

Däremot finns det inte HDMI-ingång på en gammal tjock-TV. Finns det en Video-utgång på datorn går det att koppla en kabel från denna utgång till tv:n och dra ljudet i separat kabel. En annan lösning är att använda en s.k. VGA-split. Alla datorer har alltid en VGA-utgång (där skärmen kopplas in). Därifrån dras en kabel till en VGA-split som omvandlar signalerna till en S-videokabel. Denna går att koppla in i en SCART-adapter som sedan kopplas in i Tv:n.