Träna inför Vasaloppet

Om du gillar stora utmaningar samt uppskattar att träna hårt har du säkert någon gång övervägt att anmäla dig till Vasaloppet. Många svenskar har vid en eller annan tidpunkt i livet slagit vad med en kompis eller helt enkelt tagit beslutet själva att det är dags för att åka det nio mil långa skidloppet.

Färre har faktiskt genomfört det till slutet, men allt fler väljer ändå att ställa upp för att testa sina krafter. Om du funderar på att göra det inom den närmaste framtiden finns en aspekt som du inte har råd att slarva med: träningen. Att ställa upp oförberedd på startlinjen och hoppas på det bästa är ett säkert sätt att råka ut för en gruvlig besvikelse.

Träning och utrustning

Som tur är behöver träningen inför Vasaloppet vara varken enformig eller långtråkig. Du får däremot vara beredd på att lägga ner en hel del timmar av hårt arbete för att nå dit du vill. Eftersom Vasaloppet ställer höga krav på dig som åkare är det bäst att börja träna så långt före startdagen som möjligt. Dessutom ställer Vasaloppet krav på den materiella utrustningen. Det kan vara ett utmärkt tillfälle att uppgradera din utrustning och se till att du får det bästa. Med nya stavar och längdskidor behöver du inte oroa dig för att det är utrustningen som sätter käppar i hjulet.

vasaloppet

Tävla i andra lopp

Om du är ute i god tid är chansen stor att du har möjlighet att genomgå vissa förberedande aktiviteter. En av dem kan vara att ställa upp i andra längdskidåkningslopp för att få en smak på vad som komma skall. Genom att ställa dig på startlinjen i tävlingssammanhang får du både mental och fysisk träning eftersom det ger dig viss kunskap om hur det går till. Det kan också vara ett bra tillfälle att lära dig mer om vad du behöver träna på för att bli en bättre längdskidåkare.