TV på julafton

Sedan 1960 har svensk tv sänt ”Julkalendern” eller ”Adventskalendern” som den även hette. Med att seriens avsnitt avslutas på julafton är det denna som för många inleder tv-tittandet denna speciella dag.

Ska man prata om vad som händer på tv under julafton blir det svårt att förbigå ”Kalle Ankas Jul”, det svenska redigerade Disney-klipp som har trollbundit svenska folket på julaftonseftermiddagen så länge vi kan minnas. Men även ”Karl-Bertil Jonssons julafton”, som bygger på en berättelse av Tage Danielsson, har en stor plats i folks hjärtan. Denna tecknade film är en behjärtansvärd historia som regisserats av Per Åhlin 1975.

Julvärdar

Julaftonens television har sedan 1959, med ett par undantag, haft en ”julvärd”, i vart fall vad SVT beträffar. Bengt Feldreich inledde och än idag kan vi njuta av hans sån tillsammans med Benjamin Syrsa. Arne Weise var den meste julvärden som underhöll inte mindre än 27 julaftnar. För många är Arne Weise fortfarande tv-personligheten man förknippar med julafton. Numera blir det nya förmågor varje jul och detsamma kan sägas om kanalen tv4:s julvärdar.