Tv-personligheter i rutan

Den första och kanske även den största programledaren i svensk television var Lennart Hyland. Han satte en nivå och agenda för svensk tv-underhållning som mångt och mycket gäller även idag.

De äldre minns givetvis ”Hylands Hörna” som började sändas 1961. Men samtidigt och kanske i början i skuggan av Hyland kom Lasse Holmqvist med den något lättsammare underhållningen ”Bialitt”. Hans största gärning var nog de sista programmen som gjordes före hans död, ”Här är ditt liv”. Dessa program är exempel på där programledaren skapat tv-historia med sin personlighet.

Underhållning och sport

En sådan personlighet finner vi säkerligen även i programmet ”Bingolotto”. Men där är frågan om det är programmet i sig som ställt huvudpersonen i rampljuset. För säkerligen skulle inte Leif Oskar ”Loket” Olsson inte varit så populär som han blev om det inte varit för programidén. I det programmet finner vi numer en annan stor personlighet Ingvar Oldsberg. Gemensamt med Ingvar återfinns många storheter inom sportens genre. Där har oförglömliga människor som Bengt Grive, Sven ”Plex” Pettersson och Lars-Gunnar Björklund, vilkas engagerade sportreferat etsat sig in i folks hjärtan, trots att de inte var så mycket synliga i rutan. Idag sänds sport och underhållning i så många kanaler att antalet populära programledare blir oräkneliga, men en som sticker ut speciellt är Lasse Kronér med sina program ”Doobidoo” i SVT, där han själv stått för programidén och nu pågående ”Smartare än en femteklassare.”